Castratie van  uw Kat: Informatie en Overwegingen

Overweegt u de castratie van uw kat of bent u nog aan het nadenken over deze beslissing?We willen u graag voorzien van informatie om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Leeftijd voor Castratie bij Katers

Katers kunnen geslachtsrijp worden tussen 5 en 8maanden oud. Daarom adviseren we om katers te castreren vanaf de leeftijd van 4maanden, vooral als u zowel mannelijke als vrouwelijke katten in huis heeft.Vroege castratie heeft verschillende voordelen.

Voordelen van Vroege Castratie

Het vroeg laten castreren van katten heeft meerdere voordelen. Het kan helpen om de agressie tussen katten in huis te verminderen, waardoor ze meer genegenheid tonen richting mensen. Daarnaast hebben gecastreerde katten doorgaans minder neiging om ver van huis te zwerven,wat het risico op ongelukken verkleint. Vroege castratie vermindert ook de kans op bepaalde infectieziekten omdat deze katten minder vechten met andere katten in de buurt.

De Castratieprocedure

Voor de castratie wordt uw kater volledig onder narcose gebracht en krijgt hij passende pijnverlichting. Tijdens de operatie worden beide testikels volledig verwijderd via een incisie in de balzak. De balzak hoeft niet gehecht te worden, omdat het weefsel na de ingreep van zelf aan elkaar plakt. Het is echter van groot belang dat de kat na de ingreep niet aan de wond likt. Als dit toch gebeurt, neem dan direct contact op met onze praktijk. De mond van een kat bevat namelijk veel bacteriën, wat kan leiden tot infectie als de kat aan de wond likt.

Gewichtstoename na de Castratie

Het is mogelijk dat uw kater na de castratie wat gewicht aankomt. De stofwisseling van een kat wordt namelijk efficiënter na de ingreep. Dit betekent dat de meeste katten minder voedsel nodig hebben. Als u dezelfde hoeveelheid voeding blijft geven, bestaat het risico dat uw kat aankomt. Daarom raden we aan om na de castratie de voedselinname van uw kat te verminderen. Overweeg ook om voeding te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor gecastreerde katers, omdat deze meestal minder calorieën bevat.

Het welzijn van uw kat is belangrijk voor ons. Als u verdere vragen heeft over de castratieprocedure of andere aspecten van de gezondheid van uw kat, staan wij altijd klaar om u te adviseren en te assisteren.