Castratie

Wilt u uw kat laten castreren of bent u hier nog over na aan het denken? Wij zullen u hier wat informatie geven, zodat het misschien makkelijker voor u is om een beslissing te nemen.

Vanaf welke leeftijd kan een kater gecastreerd worden?

Katers kunnen geslachtsrijp zijn vanaf 5 -8 maanden leeftijd.  Katers castreren we dan ook vanaf 5 maanden leeftijd.  Vooral als u een broer en zus thuis heeft, raden wij aan om castratie al op jonge leeftijd te laten uitvoeren. Bij Siamezen en Maine Coons raden wij castratie van katers aan op een leeftijd van 1 jaar. Dit is omdat bij deze rassen een duidelijk verhoogde kans op epifysiolyse (groeischijffracturen) ontstaat als ze op jonge leeftijd gecastreerd worden.

Voordelen

Door katten al op jonge leeftijd te laten castreren zijn de katten in huis onderling minder agressief. Ze tonen ook meer affectie richting mensen. De meeste geholpen katten hebben ook minder behoefte om ver van huis weg te lopen waardoor de kans op aanrijdingen kleiner wordt. Vroeg gecastreerde katten hebben minder kans op bepaalde infectie ziekten, omdat ze minder vechten met buurt katten. Bij gesteriliseerde poezen is er geen kans meer op baarmoederproblemen en minder risico voor het krijgen van melkkliertumoren.

De operatie

Katers gaan voor de operatie volledig onder narcose en krijgen goede pijnstilling. Beide testikels worden volledig verwijderd via een snede op de balzak. De balzak hoeft niet gehecht te worden omdat het weefsel na de ingreep tegen elkaar aan plakt. Het is wel belangrijk dat de kat na de ingreep niet aan de wond gaat likken. Als hij er wel aan gaat zitten, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de praktijk. De mond van een kat zit namelijk helemaal vol bacteriën, waardoor een infectie makkelijk veroorzaakt kan worden door de kat zelf.

Wordt mijn kater dikker na de ingreep?

Het zou kunnen dat uw kater dikker gaat worden na de ingreep. De stofwisseling van een kat wordt efficiënter na de ingreep. Dit betekend dat de meeste katten minder eten moeten gaan krijgen. Als u dezelfde hoeveelheid eten blijft geven, is de kans aanwezig dat uw kat dikker gaat worden. Wij raden daarom aan om na de castratie uw kat minder eten te geven en eventueel ook voeding te gaan geven apart voor gecastreerde katers omdat daar meestal minder calorieën in zitten.