Vachtmijt

Vachtmijt (Cheyletiella) komt geregeld voor bij konijnen. Een konijn gaat er minder mooi uit zien. De vacht gaat vaak minder glanzen, en het lijkt alsof het konijn overmatig aan het verharen is en roos krijgt. Soms heeft een konijn overmatig jeuk, maar vaak ook niet.

Vachtmijt bij het konijn


Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de praktijk zullen wij met een plakbandje over uw konijn heen gaan om zo de eieren en mijten te vangen. Dit stukje plakband wordt vervolgens op een glaasje geplakt en onder de microscoop bekeken.

                                                                                                                                                                                   Cheyletiella, de mijt en een eitje geplakt aan een haar.

Therapie

Als de diagnose gesteld is, druppelen wij Selamectine (bijv.. Stronghold) op de huid, achter in de nek. De mijt gaat hiervan dood. De eitjes niet, maar als een eitje uitkomt wordt die ook direct gedood. Meestal is 1 behandeling voldoende. Om met 100% zekerheid alles dood te krijgen, raden wij aan om na 3-4 weken de behandeling te herhalen. Injecties met ivomectine kan ook, maar dat doen wij tegenwoordig niet meer in de praktijk. Injecties zouden elke week herhaald moeten worden, gedurende 3 weken. Aangezien het vervoer naar de praktijk elke keer stress geeft voor het konijn, passen wij die therapie niet meer toe.

Selamectine is een ontvlooiingsmiddel. Pas op met het zelf toedienen van een ontvlooingsmiddel. Niet elk ontvlooiingsmiddel kan een konijn goed verdragen. Frontline is zelfs dodelijk voor konijnen.