Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk - ofwel hypertensie - komt ook voor bij honden en katten. Een te hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan de zogenaamde  eindorganen. Dit zijn de ogen, de hersenen, het hart en de nieren.

De ogen

Door een te hoge bloeddruk kan er een bloeding in het netvlies ontstaan. Het netvlies is het vlies waarin de lichtgevoelige cellen zitten, die ervoor zorgen dat uw dier kan zien. Door de bloeding gaat het netvlies zwellen en zal het uiteindelijk loslaten. Deze veranderingen van het oog leiden meestal tot blindheid.

De hersenen

Door een te hoge bloeddruk kan er een bloeding ontstaan in de hersenen, een zogenaamde hersenbloeding. Net als bij de mens kan uw huisdier hierdoor neurologische symptomen ontwikkelen. Dit kan variëren van afwijkend gedrag tot toevallen, dronken-loop, dementie en zelfs coma.

Het hart

Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om bloed door het lichaam te kunnen pompen. Deze compensatie van het hart lijkt op een work-out waarvan je spieren dikker worden. De hartspier zal aanvankelijk met name aan de linkerkant dikker worden. Dit is de helft van het hart die het bloed vanuit de longen naar het lichaam pompt. In ernstige gevallen kan dit tot hartfalen leiden, waarbij het bloed niet meer goed weggepompt wordt uit de longen. Dit gaat gepaard met erge benauwdheid. Dit is meestal een heel geleidelijk proces. Soms kunnen voortekenen geheel onopgemerkt blijven. Daarom kan het verstandig zijn om een hartecho te laten maken om te bekijken in hoeverre het hart al aan het compenseren is en wat we kunnen doen om dit proces te vertragen.

De nieren

Een te hoge bloeddruk zorgt voor een trage beschadiging van de nieren. Wanneer de nieren voor 75% beschadigd zijn, leidt dit tot nierfalen. Vaak is dit pas het moment dat er opgemerkt wordt dat de kat ziek is.

De oorzaken van hoge bloeddruk bij huisdieren

  • Aandoeningen van de schildklier
  • Aandoeningen van de nieren
  • Overgewicht
  • Tumoren
  • Erfelijke aanleg

Waarom een bloeddrukmeting?

Bij ieder huisdier met nier- en schildklierproblemen en/of ernstig overgewicht adviseren wij een bloeddrukmeting. Wanneer wij een verhoogde bloeddruk vinden, kunnen we besluiten medicatie voor te schrijven om de bloeddruk te verlagen en verdere schade aan de hierboven beschreven eindorganen te voorkomen. Het is niet zo dat alle organen tegelijkertijd of in een vaste volgorde aangetast zijn. Net als bij de mens kan uw dier een hersenbloeding krijgen voordat u enig ander symptoom heeft opgemerkt. Het is dus eigenlijk het interessantst om ook bij een gezond dier de bloeddruk te meten, op die manier weten we wat normaal is voor uw dier en kunnen we een stijgende trend in een heel vroeg stadium ontdekken. Misschien wel voor er schade is aan de eindorganen. U kunt hier naar vragen tijdens uw jaarlijkse vaccinatie en controle!  

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

De bloeddrukmeter is ongeveer dezelfde machine als deze bij mensen gebruikt wordt. Het opblaasbare manchet wordt om de staart of poot geplaatst. Door langzaam lucht uit de manchet te laten ontsnappen wordt de bovendruk, de onderdruk en de gemiddelde bloeddruk van uw dier gemeten. Dit is niet pijnlijk en dit proces wordt 3 tot 5 keer herhaald om zo betrouwbaar mogelijke waarden te bekomen. Uw dier hoeft hiervoor niet verdoofd te worden, het is geen pijnlijke handeling en binnen een paar minuten hebben we de waardes waar we verder mee kunnen werken.

Laatste nieuws

20 december 2023
kerst en oud en nieuw praktijk gesloten
Met kerst en oud en nieuwe is de praktijk gesloten
11 november 2023
🐾 Even Voorstellen: Gwen, Onze Enthousiaste Stagiaire! 🐾
Gwen zal vanaf 13 november 2023 tot en met 16 februari 2024 deel uitmaken van ons team als stagiaire paraveterinair.
22 december 2022
Winnaar Review Awards 2022
In december 2022 is Merels Dierenkliniek winnaar geworden van de review award.