Tandheelkunde

Bij Merels Dierenkliniek zijn we toegewijd aan de gezondheid van de glimlach van uw harige metgezel. Of het nu gaat om uw hond, kat, cavia of konijn, ons team staat paraat voor de nieuwste tandheelkundige zorg. We nemen de tijd om hun gebit te reinigen en te polijsten, en we delen graag advies over hoe u de tandgezondheid van uw dier op peil kunt houden.

Wanneer is een Tandbehandeling Nodig?

Twijfelt u of uw huisdier een tandbehandeling nodig heeft? Let op deze aanwijzingen en aarzel niet om contact op te nemen met onze kliniek voor deskundig advies:

 • Vieze adem
 • Tandverkleuring
 • Overmatig kwijlen
 • Rood tandvlees bij de tanden of kiezen
 • Bloedend tandvlees, zelfs bij lichte aanraking
 • Bruine aanslag op tanden en kiezen
 • Overmatig speekselen
 • Losse tanden of kiezen
 • Eenzijdig kauwen
 • Tandenknarsen
 • Moeite met eten
 • Zwellingen in de bek of het gezicht
 • Veel drinken
 • Niet willen eten
Cariës en blootliggende wortels bij een hond.

De Gevolgen van Verwaarloosd Tandvlees

Onbehandelde tandproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw huisdier, die zich pas in een later stadium openbaren. Dit kan variëren van lichte ongemakken tot ernstige kaak- of kiespijn, ontstoken tandvlees en kaakbot, loszittende of uitgevallen tanden of kiezen, tot zelfs een verhoogd risico op interne orgaanschade zoals hartklep-, nier- en leverontstekingen.

Tandzorg bij Merels Dierenkliniek

Bij Merels Dierenkliniek hanteren we een moderne aanpak voor tandzorg, vergelijkbaar met een tandartspraktijk. Onze speciale ruimte is volledig uitgerust voor tandbehandelingen, maar omdat huisdieren niet zomaar stil blijven zitten, wordt de behandeling onder narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de procedure wordt bloedonderzoek sterk aanbevolen. Dit is vooral belangrijk voor oudere huisdieren, omdat het inzicht geeft in de gezondheid van organen zoals de nieren, lever en schildklier. Voor jonge katten is ook bloedonderzoek relevant om FELV/FIV en nierproblemen uit te sluiten, aangezien deze aandoeningen vaak gepaard gaan met tandproblemen.

Onze procedure omvat het grondig reinigen van het gebit met behulp van professionele gereedschappen, het polijsten van tanden en kiezen voor een optimale gezondheid en het nauwkeurig controleren op breuken, ontstekingen en andere afwijkingen. Afhankelijk van de ernst van de problemen kan een behandeling variëren van een eenvoudige reiniging tot het verwijderen van tanden en kiezen. In geval van ernstige tandproblemen maken we zelfs röntgenfoto's om een gedetailleerd beeld te krijgen en eventuele extracties nauwkeurig uit te voeren.

Gebitsverzorging voor Konijnen en Cavia's

Voor konijnen en cavia's is tandzorg anders dan voor honden en katten, omdat hun tanden gedurende hun hele leven groeien. Wij zorgen ervoor dat hun tanden op de juiste lengte blijven, omdat anders problemen zoals haakvorming op de kiezen kunnen optreden en hun vermogen om te eten in gevaar brengen. Als hun voortanden te lang worden, kunnen ze niet meer eten en verhongeren ze.

Zelf bijdragen aan een Gezond gebit

Als trotse huisdiereigenaar kunt u veel doen om het gebit van uw geliefde metgezel gezond te houden. Wij begeleiden u graag en bieden advies over speciale voeding en het poetsen van hun tanden. Onze kliniek heeft speciale tandenborstels en tandpasta voor huisdieren beschikbaar, zodat u actief kunt bijdragen aan een stralend gebit en een lang en gelukkig leven voor uw dier.

Laatste nieuws

20 december 2023
kerst en oud en nieuw praktijk gesloten
Met kerst en oud en nieuwe is de praktijk gesloten
11 november 2023
🐾 Even Voorstellen: Gwen, Onze Enthousiaste Stagiaire! 🐾
Gwen zal vanaf 13 november 2023 tot en met 16 februari 2024 deel uitmaken van ons team als stagiaire paraveterinair.
22 december 2022
Winnaar Review Awards 2022
In december 2022 is Merels Dierenkliniek winnaar geworden van de review award.