Demodex



Demodex (Demodex canis) wordt ook wel jonge honden schurft genoemd omdat het voornamelijk bij jonge honden voorkomt. Demodex komt eigenlijk bij alle honden voor in zeer kleine aantallen. Puppy's krijgen automatisch de parasiet al mee van de moeder in het nest. Het krijgen van een verminderde weerstand of het (nog niet) hebben van voldoende weerstand kan er voor zorgen dat het aantal demodex gaat toenemen op de huid en uiteindelijk een infectie wordt (demodicose). Een infectie komt voornamelijk bij jonge, oudere of zieke honden voor.



Demodex is een mijt die diep in de haarwortels nestelt. De parasiet is gastheer specifiek. Dit betekent dat hij niet zomaar overspringt van de hond op de kat of de mens. Demodicose komt meestal voor op de kop of op de poten (de lokale vorm). Het gaat vaak gepaard met jeuk. Meestal begint het met kale rode plekjes waaraan de hond vaak krabt of bijt.

Later kunnen er korsten gaan ontstaan en kan de huid gaan schilferen. In ernstige gevallen kan de huid bijna helemaal kaal worden met korstjes, schilfers en etterende pukkels. In dat geval spreken we van gegeneraliseerde demodicose. Deze honden hebben demodex over hun hele lichaam en zijn hier vaak behoorlijk ziek van.

Om de diagnose te kunnen stellen moet de dierenarts een diep afkrabsel maken van de huid. Dit betekend dat de plek van krabben altijd gaat bloeden. De parasiet is met het blote oog niet te zien. De diagnose wordt onder de microscoop gesteld.



Het niet vinden van de parasiet wil niet zeggen dat ze er niet zitten. Het vinden van demodex stelt altijd de diagnose.

Demodex is een parasiet die erg hardnekkig kan zijn. Na stellen van de diagnose moet uw hond langdurig behandeld worden.

Therapie:
Advocate® of Stronghold® kan bij een lichte mate van infectie helpen. Vaak is dit onvoldoende en moet uw hond ook gewassen worden. Wassen gebeurt met een speciale shampoo, genaamd Ectodex®.

Wasvoorschriften:
Los 10 ml Ectodex in 1 liter water op. De uiteindelijk te maken hoeveelheid wasvloeistof is afhankelijk van de grootte van uw hond. Maak bij elke wasbeurt opnieuw de vloeistof aan. Smeer de aangetaste delen van uw hond goed in met de ectodex. Laat het 5 minuten intrekken en spoel het daarna goed uit. We raden aan om de behandeling om de 5 tot 7 dagen te herhalen. Na 3 weken wassen adviseren wij om opnieuw een afkrabsel te laten maken op de praktijk. Als onder de microscoop geen mijten meer zichtbaar zijn, raden wij aan om nog 2 weken door te gaan met behandelen. Als nog wel mijten zichtbaar zijn, raden wij aan om nog 3 weken te wassen en daarna opnieuw een afkrabsel op de praktijk te laten maken.
Als uw hond problemen heeft rond de ogen raden wij aan om eerst een zalf in de ogen te doen voordat uw hond gewassen wordt. Ook raden wij aan om na het wassen weer zalf in de ogen te doen. Ondanks de voorzorgsmaatregelen van de zalf raden wij aan om shampoo wat in de ogen komt direct goed uit te spoelen.

Wij adviseren om naast de wasbeurten de huid extra te stimuleren met vitamine B en vetzuren. Dit is op de praktijk verkrijgbaar. Ectodex raden wij af te gebruiken bij Chihuahua's en bij honden met hyperthermie en drachtige of lacterende teven.

Wij hopen u voldoende informatie gegeven te hebben over de ziekte en behandeling. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.