Sterilisatie

Wilt u uw hond laten steriliseren of bent u hier nog over na aan het denken. Wanneer u een beslissing maakt over de sterilisatie van uw hond, heeft u baat bij goede voorlichting en informatie. Er zijn veel verhalen te vinden over sterilisatie, maar helaas kloppen veel van deze verhalen niet. Wij hebben voor u een aantal overwegingen op een rijtje gezet. zodat u niet bang hoeft te zijn om een verkeerde beslissing te maken.

Gesteriliseerde teven leiden over het algemeen een langer en een gezonder leven dan ongesteriliseerde teven, daarom raden wij een sterilisatie aan. Onderstaand een uitleg over de belangrijkste redenen voor sterilisatie:

Melkkliertumoren en baarmoederontsteking
Vrouwelijke hormonen leiden bij veel teven tot de ontwikkeling van melkkliertumoren. Hoe eerder een teefje wordt gesteriliseerd, hoe kleiner het risico op melkkliertumoren.
De cycli van hormonen bij ongesteriliseerde teven leiden daarnaast op den duur tot veranderingen in de baarmoeder, waardoor deze veel gevoeliger wordt voor infectie. Het gevolg is een groot risico op een ernstige baarmoederontsteking, die alleen kan worden behandeld door middel van een spoedoperatie waarbij de gehele baarmoeder wordt verwijderd. Sterilisatie van een teef voorkomt baarmoederontsteking.

Bij ongesteriliseerde teven, gemeten tot een leeftijd van 10 jaar oud, is aangetoond dat maar liefst 30% melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking ontwikkelt! Zou er gekeken zijn naar teven tot een leeftijd van bijvoorbeeld 12 of 14 jaar, dan zou dit percentage nog vele malen hoger zijn. Ongesteriliseerde teven van grote hondenrassen hebben zelfs een nog veel grotere kans - ongeveer 60-75% !! - op de ontwikkeling van melkkliertumoren en/of baarmoederontsteking. Alle reden dus om uw hond te laten steriliseren.

Suikerziekte
De hormoonspiegels tijdens de cycli van ongesteriliseerde teven kunnen leiden tot suikerziekte. Deze aandoening treedt meestal voor het eerst vanaf een aantal weken  na de loopsheid op en wordt onder andere gekenmerkt door veel drinken en veel plassen. Gesteriliseerde teven lopen het risico op deze hormoon-gerelateerde suikerziekte niet!

Loopsheid, schijndracht en ongewenste dracht
Door een hond te laten steriliseren treedt loopsheid, met bijbehorende ongemakken voor u en uw hond, niet meer op. Daarnaast behoort ook schijndracht na sterilisatie tot de verleden tijd. Tot slot voorkomt u ongewenste dekking en daarmee dracht en puppies. Indien u geen fokplannen heeft is sterilisatie dan ook een verstandige keus.

Nadelen van sterilisatie is dat het niet omkeerbaar is en dat er altijd een operatie en anesthesie risico aanwezig is.
Nog een nadeel van sterilisatie is een vergrote kans op urine-incontinentie, doordat de blaasspier minder gaat functioneren. Dit wordt gezien bij 5-20% van de teven die een sterilisatie hebben ondergaan. Bij 75% van de teven treedt de urine incontinentie voor het eerst op binnen 3 jaar na operatie en bij 87% binnen 5 jaar. Bij grote rassen komt vaker urine incontinentie voor dan bij kleine rassen, met uitzondering van de Dwergpoedel. Van de volgende rassen wordt een verhoogd risico van urine incontinentie na sterilisatie vermeld in de literatuur: Boxer, Dobermann, Dwerpoedel, Old Englisch Sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Rottweiler, Bouvier en Ierse setter.
Een ander nadeel van sterilisatie is dat veelvuldig een toename van het lichaamsgewicht wordt waargenomen. We raden daarom aan uw hond in het begin regelmatig te wegen en in het begin iets minder eten te geven. Het is niet zo dat uw hond meer honger krijgt na de sterilisatie. De stofwisseling van uw hond wordt juist na de sterilisatie efficiënter, waardoor u minder eten kan gaan geven. Blijft u dezelfde hoeveelheid voeding geven na de sterilisatie, dan zult u zien dat uw hond een verhoogde kans heeft op overgewicht.

Bij met name langharige honden wordt geregeld verandering van de vachtstructuur gezien. De vacht wordt dikker, krulleriger en moeilijker te onderhouden. Vooral bij Cocker Spaniels, Afgaanse windhonden en New Foundlanders wordt dit geregeld gezien.
Soms ontstaan karakterveranderingen, dit wordt vooral waargenomen bij sterilisatie van jonge agressieve teven. Als teven al op zeer jonge leeftijd erg dominant zijn, kan de dominantie toenemen na sterilisatie. Vooral als de sterilisatie gebeurt om willen van het gedrag, dan raden wij het af.

Ideale leeftijd voor sterilisatie
Over de ideale leeftijd voor sterilisatie bestaat veel discussie, maar grofweg kunnen de volgende categorieën worden aangehouden.

Rassen met een volwassen gewicht < 20 kilogram zonder verhoogde kans op urine-incontinentie: Sterilisatie kan het beste worden uitgevoerd voordat de eerste loopsheid optreedt. Een leeftijd van 6 maanden is ideaal, maar het kan al vanaf 3 maanden leeftijd. Uw hond is dan voldoende oud om veilig de narcose en operatie te doorstaan, heeft een optimale wondgenezing en het weinige buikvet maakt de operatie minder risicovol.

Rassen met een volwassen gewicht < 20 kilogram met een verhoogde kans op urine-incontinentie: Sterilisatie kan het beste worden uitgevoerd 2-3 maanden nadat de eerste loopsheid is opgetreden.
Rassen met een volwassen gewicht > 20 kilogram: Sterilisatie kan het beste worden uitgevoerd 2-3 maanden nadat de eerste loopsheid is opgetreden.

Hoe eerder een teefje wordt gesteriliseerd hoe groter de reductie van het risico op melkkliertumoren. Met iedere loopsheid neemt dit beschermende effect van sterilisatie af. Wordt een teefje na de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd, dan is het beschermende effect van sterilisatie op kwaadaardige melkkliertumoren helaas verdwenen, het beschermende effect op goedaardige melkkliertumoren houdt echter ook na deze leeftijd aan. Voor de preventie van onder andere baarmoederontsteking en suikerziekte blijft sterilisatie levenslang belangrijk!

Wij hopen u voldoende informatie gegeven te hebben om een voor u goede beslissing te kunnen nemen. Met vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.