

Buitenland en vakantie
Binnen de EU gelden de volgende regels wat betreft het reizen met uw kat:
Uw kat moet in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort, deze mag alleen door een dierenarts afgegeven worden.
Uw kat moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës.
Uw kat moet gechipt zijn.
Rabiës
Rabiës oftewel hondsdolheid is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor mensen, maar ook voor uw huisdier. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen. De ziekte komt in Nederland niet voor, vandaar dat alleen uw huisdier gevaccineerd moet worden als hij/zij naar het buitenland gaat. De rabiës vaccinatie moet de eerste keer 3 weken voor vertrek naar het buitenland gegeven worden. Daarna moet hij binnen het vaccinatieschema herhaald worden. De Rabiës vaccinatie die in onze praktijk gebruikt wordt is in de EU drie jaar geldig.
Identificatie
Een identificatie van uw kat is verplicht als u gaat reizen. Na 2 juli 2011 geldt voor het reizen binnen de EU dat katten gechipt moeten zijn. Alleen een tatoeage is dan niet meer voldoende. Het nummer van de microchip moet genoteerd zijn in het paspoort.
Let op: Voor sommige landen, zoals Engeland, Zweden, Noorwegen en Ierland gelden naast bovengenoemde zaken nog een aantal aanvullende eisen. Vanaf 1 januari 2012 zijn de eisen voor het vervoer naar Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden wel versoepeld. Gaat u naar een land buiten de EU dan gelden ook aanvullende eisen. Informatie hier over is verkrijgbaar bij de assistenten.
Deze nieuwe regels betekenen voor de meeste landen een versoepeling van de “reisregels”. De meeste EU-landen vragen nu niet meer dan een vaccinatiebewijs van het dier tegen hondsdolheid.
Wij raden aan om ruim voor vertrek de regels uitgebreid te controleren. Dit kan op de website van LICG.
Gevaarlijke ziekte in het buitenland (binnen Europa).
In het buitenland komen andere ziekten voor dan in Nederland, sommige kunnen erg gevaarlijk zijn voor uw kat. Het is dan ook aan te raden als u naar het buitenland gaat om uw kat zo goed mogelijk tegen deze ziekten te beschermen.
Babesia
Deze ziekte wordt zelden gezien bij katten.
Leishmaniosis
Leishmania is een microscopisch kleine parasiet die in de cellen in het lichaam (intracellulair) leeft. Leishmania wordt door het zandvliegje (Phlebotomus spp.) overgebracht. Leishmaniose komt voor in landen rond de Middelandse Zee. Tot die landen behoren Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. De incubatietijd van de ziekte is van enkele maanden tot soms zes jaar of langer. Katten krijgen als voornamelijk klacht huidaandoeningen zoals schilfering of zweren.
Wat kunt u doen om dit te voorkomen? Een vaccin tegen Leishmania voor de kat is nog niet beschikbaar. Het beste kunt u uw kat rondom de schemering binnen houden. Dit laatste alleen is niet afdoende aangezien sommige soorten zandvlieg ook overdag al bijten.
Ehrlichiose en Anaplasmose
Het organisme Anaplasma phagocytophilum veroorzaakt ehrlichiosis. In Europa wordt de ziekte overgebracht door de teek Rhipicephalus sanguineus of de Ixodes-teek. De teek moet minimaal 24-48 uur vastzitten voordat de ziekte overgedragen kan worden. Symptomen zijn erg gevarieerd, die ziekte kan o.a. leiden tot: koorts, niet eten, bloedingen, bloedarmoede, kreupelheid, overvulde gewrichten, neurologische verschijnselen etc.
Ehrlichiose komt voor in Zuid-Europa en in de gebieden rond de Middellandse Zee, het verspreid zich steeds verder naar het Noorden. Deze ziekte komt voornamelijk bij honden voor en is zeer zeldzaam bij de kat.
De preventie is gelegen in de bestrijding van teken.
Hartworm (Dirofilariose)
De ziekte wordt overgebracht door vrouwelijke steekmuggen. Zij brengen microscopisch kleine hartwormlarfjes (microfilaria) over op de kat. Dirofilariose komt namelijk zowel bij honden, als bij katten voor. De hartwormlarven maken een trektocht door het lichaam naar de borstholte en ontwikkelen zich tot volwassen wormen in de longslagaders en het hart. De ontwikkeling tot volwassen worm duurt 6 tot 7 maanden. Volwassen wormen kunnen daarna jarenlang in het lichaam aanwezig blijven. Deze volwassen hartwormen zullen larfjes gaan produceren, die in het bloed circuleren. Wanneer een mug bloed opzuigt van een besmet dier worden tevens larfjes opgenomen waardoor de mug de infectie weer door kan geven.
Symptomen bij katten kunnen zijn: gewichtsverlies, ademhalingsproblemen, chronisch braken etc. De parasiet komt voor in Zuid- en Midden- Europesche landen, tot zelfs al in Noord-Oost Frankrijk.
Wat kunt u doen om dit te voorkomen? gebruik een afwerend middel dat werkt tegen steekmuggen. Wat u verder kunt doen als u in het buitenland verblijft, is uw kat maandelijks ontwormen met een middel dat effectief is tegen hartworm. Gaat u alleen voor een korte vakantie naar het buitenland, ontworm dan uw huisdier als u terug in Nederland bent en een maand later weer, met een middel dat effectief is tegen hartworm.
Dus kort samengevat: Als u naar het buitenland gaat met uw huisdier is het erg belangrijk om goed aan tekenbestrijding te doen en te ontwormen bij terugkomst in Nederland.
Als u nog vragen heeft over het reizen met uw kat in het buitenland kunt u altijd contact op nemen met de praktijk.
Buiten Europa
Bent u van plan om buiten Europa op reis te gaan met uw huisdier? Informeer dan tijdig naar de specifieke invoereisen van het land waar u naartoe reist. Voor verschillende landen is een quarantaine periode verplicht, evenals aanvullende (bloed)onderzoeken. Informeer ook tijdig naar de eisen van de vliegtuigmaatschappij waarmee u reist. Deze kunnen ook specifieke eisen stellen aan het vervoer van uw huisdier.
- Meer informatie over reizen buiten Europa vind u hier.
Informatie voor thuisblijvers
Gaat u op vakantie maar blijft uw huisdier in Nederland dan willen wij u nog graag enkele belangrijke tips geven.
Chip
Controleer of de chip van uw huisdier op het juiste adres geregistreerd staat. Mocht uw huisdier tijdens uw afwezigheid onverhoopt wegglippen dan verspoedigd een correct geregistreerde chip de zoektocht naar uw huisdier
Vlooien, wormen en teken
Zorg dat uw huisdier voor uw vertrek behandeld is tegen vlooien, wormen en teken. Zo voorkomt u dat de oppas voor nare problemen komt te staan.
Medicatie en speciaal dieet
Gebruikt uw huisdier medicatie of een speciaal dieet? Geef dan voor uw vertrek duidelijke instructies aan de oppas. Eventueel kunnen wij u hierbij helpen.
Verantwoordelijkheid
Wie heeft de verantwoordelijkheid tijdens uw afwezigheid wanneer er onverhoopt een moeilijke beslissing gemaakt moet worden. Bespreek dit vooraf met de oppas. Eventueel kunt u met ons hierover afspraken maken.
Contact
Zorg dat uw oppas of pension altijd uw telefoonnummer(s) en dat van ons heeft. Wij hebben tenslotte het hele medische dossier van uw huisdier binnen handbereik. Dit is altijd handig in geval van calamiteiten.